Web siteleri, SEO ile doğrudan ilişkilidir. SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) uyumu kısaca web sitenizin arama motorlarına uyumluluğudur. Web siteniz arama motorlarının algoritmasıyla yüksek oranda uyumluluk gösterdiğinde bu arama motorları web sitenizi anlayacak, sınıflandıracak ve indekslerine kaydedecektir. Web siteniz arama motorlarının rehberine kaydedildikten sonra anahtar kelimeler ile arama yapan kullanıcıların karşısına sizin siteniz de çıkacaktır. Web sitenizin SEO uyumu ne kadar yüksek olursa arama sonuçlarında o kadar ilk sayfalarda yer alma oranınız artacaktır.
Bu yüzden Web sitenizin SEO uyumlu olması çok önemlidir. SEO uyumlu bir web site oluşturmak istiyorsanız temel olarak işe yazılım, tasarım ve içeriği düzenleyerek başlamalısınız.
SEO Uyumlu Web Sitesinin Teknik Altyapıları Nasıl Olmalıdır?
- Web sitesinin kod yapısı Html 5, Css 3 ve Jquery’den oluşmalıdır.
- Sitenizde Css sprtite tekniği uygulamalısınız. Css sprtite web sitelerinde bulunan CSS kodlarının tek bir dosyadan yönetilmesini sağlayan bir tekniktir
- Web sitenizin açılmasını engelleyecek durumları ortadan kaldırmalısınız. Bu sebeple JavaScript kodlarını düzenli tutmalı, kullanılmayan JavaScript kodlarını temizlemelisiniz.
- Sitenizde Header Tags – Başlık Etiketlerini kullanmalısınız. H1 etiketi ana başlık etiketi olarak adlandırılır. Google bunu gördüğünde sayfanızdaki içeriğin ne hakkında olduğunu bilir. Sitenizde H1 tagını her sayfada sadece bir kez kullanmalısınız. H2 etiketi alt başlık olarak adlandırılır. Alt başlıklara ihtiyacınız varsa H2 tag’ı kullanabilirsiniz. H2 tagını yalnızca üç defa kullanmalısınız Daha sonra H3, H4 vb ile devam edebilirsiniz. Paragraflarınız için H4 tagını kullanabilirsiniz. H1,H2,H3,H4 tag’leri hiyerarşik bir biçimde düzenlenmelidir. Bu etiketler Google’un sayfanızın yapısını anlamasına yardımcı olur.
- Sitenizin bilgisayarlarla birlikte mobil cihazlara da uyum sağlayan bir yapısı olmalıdır. Bir süre önce Google tarafında yapılan güncelleme ile mobil cihazlara uyumluluk göstermeyen web siteleri Google sıralamasından kaldırılmıştı. Bu da arama sıralamalarını büyük ölçüde değiştirmişti. Bu yüzden Web sitesinin tasarımı responsive olmalıdır. Responsive design yani duyarlı web tasarımı bir web sitesi görüntülenirken, sayfayı görüntülemek için kullanılan cihazın ekran boyutuna ve yönüne göre uyum sağlayabilmesine olanak tanır.
- Arama motorlarının istediği hız kriteri karşılanmalıdır. Kullanıcıların da hızlı açılan web sitelerini tercih ettiğini unutmayınız. Google geliştirmiş olduğu araçları kullanarak hızınızı ölçebilir Web sitenizin hız testlerini ve sorun oluşturan alanları optimize ederek sitenizin hız değerlerini arttırabilirsiniz. Unutmayın sayfa açılış hızının 2 saniyeden fazla olması önerilmemektedir.
SEO Uyumlu Web Sitesinin Tasarımı ve İçeriği Nasıl Olmalıdır?
- SEO uyumlu bir web sitesi tasarlamak istiyorsanız teknik alt yapılarla birlikte kullanıcıya sunacağınız içeriklerin kalitesi de çok önemlidir. Buna akılda kalıcı bir site alan adı (domain) bularak başlayabilirsiniz.
-
- Ziyaretçiler sitenize tıkladığında gözü yormayan, şık bir tasarımla karşılaşmalıdır. Web sitenizin içeriğinde içerikler oldukça kaliteli olmalıdır. İçeriklerinizde yazıların bilgi verici ve akıcı olması kullanıcın sayfanızda daha çok vakit geçirmesine neden olacak resim ve videolarla zenginleştirdiğiniz içeriğinizi daha ilgi çekici bulacaktır.
- Kullanıcı gözüyle web sitenizin kolay bir kullanımı olmalıdır. Sitenizde bir site haritası bulunması gerekir. Oluşturacağınız yol kılavuzuyla ziyaretçiler sitenizde rahatlıkla gezebilmelidir. Web sitenizde kullanıcılarınızın işine yarayacak şekilde site içi linkler vererek içeriğinizi zenginleştirebilirsiniz.
- Özellikle Google gibi kullanıcı odaklı tüm arama motorlarında yapılan SEO çalışmalarında özgün, faydalı ve anahtar kelime odaklı içeriklerin önemi her zaman olmuştur. Kullanıcıların aradığı anahtar kelimeleri içeriğinizde kullanmanız kullanıcıyla daha çabuk buluşmanızı sağlayacaktır. Anahtar kelimeler için title etiketleri kullanmalısınız. Bu etiketler kullanılırken de aşırıya kaçmamalısınız. Fazla ve gereksiz anahtar kelime kullanımı sitenizin kalitesiniz düşürecektir.
- Web sitesinin arama motorlarındaki görünürlük kıstaslarından biri de meta etiketleridir. Meta description arama sonuçlarında bir web sitenin başlığın altında göreceğiniz küçük bir metindir. Sayfalarınız için özgün açıklamalar, meta description yazmalısınız. Bunu sitenizin içeriğinin kısa bir tanıtım yazısı olarak düşünebilirsiniz sayfa içeriğinizi öz ve özgün bir şekilde anlatmalı mutlaka anahtar kelimler kullanmalı ve 150 karakteri geçmemelisiniz. Bu gibi alanların boş bırakılması SEO uyumu açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
- Web sitenizin özgün olması Seo uyumu için önemli bir kıstastır. Web sitenizdeki içeriklerin konuyu derin, anlaşılır ve net olarak ele aldığından emin olmalısınız. Arama motorları bu tip web sitelerini kaliteli olarak algılamaktadır.
- Sitenizi her zaman güncel tutmalısınız. Bilgi ve konu olarak yapacağınız güncellemelerin yanında Web sitenizde mutlaka hakkınızda yeterli bilgi içeren bir iletişim sayfası da bulunmalıdır. Bu kısımda yer alan adres, telefon, e-mail, konum gibi bilgilerin doğruluğunu ve güncelliğini mutlaka takip etmelisiniz.
Web sitelerinin kullanıcı davranış yapılarının ve tutumlarının temelinde web sitenizin SEO uyumlu olması büyük rol oynar. Özellikle Google algoritmaları açısından ziyaretçinin sitede kalma süresi, sitenin farklı sayfalarında dolaşması ve siteyi tekrar tekrar ziyaret etmesi çok değerlidir. Siz de SEO uyumlu bir web sitesi tasarlayarak hedef kitlenize daha kolay ulaşabilir, ziyaretçiye aradığı en doğru bilgiyi yalın ve amaca uygun bir şekilde vererek web sitenizin başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.