Web sitenizde yer alan içeriklerin daha çok kişiye ulaşmasını sağlamak istiyor; marka, ürün, hizmet ya da servislerinizden daha çok kişi haberdar olsun istiyorsanız arama motorlarında yapılan aramalarda ilk sıralarda yer almaya dikkat etmelisiniz. Hazırladığınız içerikleri özellikle Google aramalarında ön plana çıkartmak SEO uyumlu içeriklerle artık çok daha mümkün.

Peki nedir bu SEO?

SEO yani “Search Engine Optimization” , Türkçede “arama motoru optimizasyonu” anlamına gelir. İnternet kullanıcılarının arama motorlarında yaptıkları arama sonuçlarının ilk sıralarda listelenmesini amaçlayan çalışmaların genel adı olan SEO, içeriklerin arama motorunda çeşitli kıstaslara bağlı olarak üst sıralarda çıkmasını sağlar.

SEO uyumlu içerikler belli anahtar kelimelerin kullanıldığı, bilgi içeren, fayda sunan ve yaratıcı web site içerikleridir.

O yüzden bu içerikler, arama motorlarında ön sayfalarda yer almasıyla da birlikte dijital platformlardaki rekabette, rakiplere karşı ciddi bir avantaj sağlanmasına neden olur.

SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?

İnternette aranan bilgilerde arama motorlarında ilk sıralarda yer almak kadar sayfaya tıklandığında kullanıcıyı o sayfada tutarak ona doğru bilgi aktarmak da çok önemlidir. O yüzden içerik hazırlarken önem vermemiz gerekenleri birkaç başlık altında gelin beraber inceleyim.

  • Yaratıcı ve Özgün içerikler hazırlayın.

Hazırladığınız içeriklerin okuyucu bakış açısından yaratıcı, özgün ve tabiki kaliteli olduğundan emin olmalısınız.

Özgünlükten kast ettiğimiz, içeriğinizin kopya içerik olmamasıdır. . SEO açısından başka web sitesinin yayımladığı bir içeriği kopyalamak sizin içeriğinizi okuyucu gözünde kalitesizleştirecektir.

Özgün içerik oluşturmak özellikle Google için çok önemli bir kriterdir. Özgün içerik olarak nitelendirdiğimiz içerikler aslında %60-70 arası özgünlük içeren yazılardır.  Arama motoru optimizasyonu geliştirirken intihal oranı asgari bir miktarda kabul edilebilmektedir.

İçerik hazırlarken imla hatalarına dikkat edilmeden sadece anahtar kelimeler içeren konuyla alakasız cümlelerin artarda sıralanması, sizi kaliteden uzaklaştıracaktır. SEO uyumlu içerik hazırlarken Konuyu yaratıcı bir şekilde ele almanız sizin içeriğinizi öne çıkaracaktır.

Son dönemlerde etkisi farklı çalışmalarla kanıtlanmış bir önemli nokta ise içeriğinizi zaman zaman güncellemek, özellikle Google gözünde içeriğinizin kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Bu durumda içeriğimize yeni güncel bilgiler eklemek içeriğimizin hem kullanıcı hem de Google  gözünde işimize verdiğimiz değeri gösterecektir.

  • İçeriğe uygun ana başlık ve alt başlıklar seçin.

Seo uyumlu içerik yazarken kısa sürede daha fazla sayıda okuyucuya ulaşmak istiyorsanız seçtiğiniz konuyu en iyi yansıtacak başlığı seçmelisiniz. Başlığınızın anahtar kelimeleri içermesi önemlidir. İçerik başlığınız seçtiğiniz konuya uygun ve net olmalıdır.

SEO uyumlu içerik yazarken amacımız okuyucunun sayfamızdaki içerikte daha çok vakit geçirmesini sağlarken bir yandan da konu ile ilgili aradığı sorulara yanıt bulmasını sağlamaktır. Alt başlıklar kullanmak bu amacın gerçekleşmesinde önemli rol oynar.

Kullanılan alt başlıklar, ana başlıkla uyumlu, onu destekleyici ve konuyu tamamlayıcı olmalıdır. Alt başlık kullanımı, hem okuyucunun dikkatini odaklamasını sağlayacak hem de anahtar kelimelerinizi ön plana çıkaracaktır.

Kullandığınız başlıkların içeriğinde site içi linkler oluşturarak, okuyucunun önceden yazdığınız içeriklere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde okuyucu sitenizde daha çok vakit geçirecektir. Kullandığınız linkler konuya ne kadar uygunsa arama motorunda ön sayfalarda yer alma oranınız o kadar hızlı olacaktır.

  • Anahtar kelime analizi yaparak, anahtar kelimeleri orantılı kullanın

Okuyucunun arama motorlarını kullanarak size ulaşmasını istiyorsanız hazırladığınız içeriğe uygun hangi anahtar kelimelerin insanlar tarafından ne kadar aratıldığına analizini doğru yapmalısınız. SEO uyumlu içerik hazırlarken anahtar kelimeler oluşturmak için Google Anahtar Kelime Planlama, SEMRush, Long Tail Pro, Keywordtool.io gibi araçları kullanabilirsiniz.

Çok fazla anahtar kelime kullanmak yazdığınız yazının içeriğini anlamsızlaştırmaktadır. Ne çok fazla ne de çok az anahtar kelime kullanılmalıdır. Anahtar kelimeleri içeriğin kelime sayısına orantılı ve konuyu okuyucuya olağan akışında sıkmadan verecek şekilde kullanmanız oldukça yararlı olacaktır

  • İçeriklere uygun görseller kullanın

İçeriğinizin fiziksel görüntüsüne çok önem vermelisiniz. İçeriklerinizde kullandığınız yazı tipine, yazı büyüklüğüne, görsellere, içeriğin uzunluğuna dikkat etmek, içeriğinizin kalitesiyle doğrudan bağlantılı olduğu gibi sayfalarınızın arama motorlarındaki sıralamasını da etkileyecektir. Metin içinde gereken yerlerde listeleme yapmak SEO uyumlu içerik hazırlarken metin içerisindeki paragrafların ve cümlelerin okuyucuyu sıkacak kadar uzun olmamasına dikkat etmek önemlidir. Özellikle paragraflar arasına bilgi içeren ya da eğlenceli görseller yerleştirerek içeriğinizi zenginleştirebilir, sıra dışı ve yüksek çözünürlüklü görseller kullanarak okuyucunun dikkatini çekebilirsiniz. Ama unutmayın mutlaka görsellerin boyutlarını SEO’ya uyumlu hale getirmelisiniz. Kullanılan görsel boyutları yüksek olursa görüntüler geç yükleneceği için kullanıcı deneyimi açısından dezavantajlı olacaktır.

  • Meta açıklama optimizasyonu yapın.

Meta açıklama yani meta description Google tarafından içeriğinizin başlığı altında gözüken bilgilendirici yazıdır. Okuyucu henüz içeriğe tıklamadan önce meta açıklamasını gördüğü için okuyucuyu etkileyecek şekilde kısa ve net yazılmalıdır. Başat anahtar kelimelerin kullanılması meta açıklama optimizasyonu yapılırken SEO açısından önem taşımaktadır. İçeriğinize ait meta açıklama kısmı maksimum 150 kelimeden oluşmalıdır. Meta açıklaması konuya ilişkin hazırladığınız içeriği özetlemelidir.

SEO uyumlu içerik nasıl olması gerektiğini kısaca özetleyecek olursak;

  • Özgün içerik oluşturun.
  • İçeriğe uygun başlıklar ve alt başlıklar seçin.
  • Aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimeler seçin ve anahtar kelimeleri orantılı kullanın.
  • İçeriklere uygun görseller kullanın.
  • Konuyla benzerliği olan, ilgili aramalarla ilgili site içi linkler verin.
  • Meta açıklama (meta description) optimizasyonu yapın.
  • Dil bilgisi, giriş-gelişme-sonuç, paragraf uzunluğu gibi konulara dikkat edin.
  • Video ve resimlerle yazı içeriğini zenginleştirin.

Tüm bunlarla birlikte SEO uyumlu içerik yazarken; içeriğinizin bilgi veren faydalı, ilgi çekici, akıcı, yalın ve yaratıcı olmasına özen göstermelisiniz.